divendres, 16 de maig del 2008

L'estrès.

La Ciència i la Vida és un llibre que recull les conversacions entre l’escriptor José Luis Sampedro i el doctor Valentín Fuster. Un diàleg carregat de vivències personals i professionals de dues persones de gran i diferent trajectòria. Una llarga xerrada sobre la salut, la saviesa, els joves, l’educació, la mort...
En aquest llibre es tracta també de l’estrès, i Valentí Fuster fa una sèrie de recomanacions, entre elles: “ Els parl de la diversitat, de la necessitat d’obrir-se, de no desatendre les demés facetes de la vida, la família, l’esport, les aficions i amistats...S’ha de diversificar i compartimentar, que no estigui tot unit, per si va malament amb una de les facetes poder compensar-ho amb les altres”.
També dona molta importància a la comunicació, a que “comuniquin amb qui vulguin,... però han de comunicar”.
I per últim parla de la importància de la relaxació, de l’exercici físic i de la reflexió.
Diu Fuster que: “Quan els pacients em vénen a veure amb símptomes com palpitacions, dolor al pit, insomni, escolten el seu cor durant la nit, arriben convençuts que tenen greus problemes cardíacs, però aquestes són manifestacions de l’estrès , de la ansietat.”
Mentre llegia a Fuster, pensava, que, de moment, jo no tenia cap símptoma dels que ell anomenava, però també es cert que a les seves recomanacions de prevenció, diguem-ne contra l’estrès i a favor d’una vida més sana, tampoc les hi prestava tota l’atenció que es mereixen, sigui dit suaument.
Reconec que el meu és un cas un poc especial, així i tot algun canvi he de intentar fer, però i voltros, vos comunicau, feis esport, exercicis de relaxació, llegiu, teniu aficions, feis temps amb els amics o la família?... si diversificau i no posau tots els ous dins el mateix paner, teniu menys possibilitats de patir estrès, però, sobretot, estau apostant, clarament, per fer salut, viure millor, i ser més feliços.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Ens hauries d' explicar perquè el teu es un cas especial? Tot i les teves bones intencions i donar bon consells....no hauries de predicar amb l' exemple?

Anònim ha dit...

A vegades em deman qué o quí vos anima, als polítics honestos, a seguir. Supós que la gent senzilla, que confia en voltros i que no sap ben bé, però s'ho imagina, que aquest vaixell que governau està enrevoltat de taurons, o que els llops aguaiten la llumeta de la barraca del pastor.
No afluixis el timó, encara que tenguis el vent de cara. I quan no puguis més, crida, corr, abraça als que t'estimen, perquè estam amb tu.

Anònim ha dit...

Benvolgut President, prendre dos terrosos de sucre el matí ajuda a no afluixar el timó.

Anònim ha dit...

Algun dia ens hauries d'explicar com es pot ser President, secretari del teu partit, bon lector, blogaire..... i no morir en l'intent.

Anònim ha dit...

Em sap greu no poder donar exemple. La meva feina té un horari un poc difícil d'ordenar. Així i tot faig esforços per poder trobar temps. He de reconèixer que encara no és el suficient.El bloc ajuda,i llegir, però no n'hi ha prou.

Anònim ha dit...

El deporte ayuda mucho.Con un poco de esfuerzo de organización se puede sacar tiempo. Es cierto que hay situaciones más complicadas que otras, pero vale la pena intentarlo. Sin salud nada funciona.

Anònim ha dit...

Està bé, President, que te preocupis per la nostra salut.

És curiós, els metges et fan la vaga que no s'atreviren a fer a Matas, perquè clar, el seu posicionament no és ideològic...

Desprès el sector sanitari té un atac de banyes i s'apunta al carro.

Els mestres de la concertada, tant del mateix... perquè clar, 'contra Matas viviamos mejor' però no es mobilitzaven...

Ara diuen que també els funcionaris....

President, està la ciutadania segrestada per col·lectius corporativistes que pensen en l'interès particular i no en el general?

Sebastià Nadal ha dit...

Em sap molt de greu, però no estic gens d'acord amb en Guillem Portes i el seu comentari. Jo som mestre de concertada, som militant de PSOE i estic afiliat a l'STEI que es declara obertament d'esquerres. A més cal recordar que abans de les eleccions autonòmiques hi havia convocada una vaga del sector de la concertada que es va desconvocar in-extremis amb la firma d'un preacord que després no es va cumplir, PERO LA VAGA ESTAVA CONVOCADA!

Al febrer va passar el mateix, es va convocar vaga i es va desconvocar també in-extremis davant la proposta d'acord de la conselleria (l'STEI se la va jugar molt desconvocant la vaga unilateralment), però la Conselleria no va cumplir tampoc amb la seva propia proposta, amb la qual cosa, i amb tot el dolor del meu cor, un servidor ha hagut d'optar també per la vaga, a l'igual que l'STEI. Només desitjo de tot cor arribar prest a un acord i no haver d'arribar a una nova vaga el 5 de juny, ja que ni nosaltres ens ho mereixem, ni el nostre Govern i totes les families que ho patiran.

Arribau a un acord prest, Sr. President, i que tot s'acabi aviat.

Anònim ha dit...

No me pareix just que els mestres de la concertada guanyin el mateix que els publics. No passan oposicions i sovint se troben molts de llinatges iguals dins els centres concertats. Com han entrat? Es juts que la gent que fa oposicions guanyi el mateix que uns altres que no sabem com han entrat? jo crec que no.

Anònim ha dit...

L'Stei un sindicat de classe? On són els cambrers, on són els picapedres...?

Per cert, l'anomenada 'concertada' no és més que la gestió indirecta d'un servei públic.

Per què l'STEI no convocà la vaga abans de les eleccions autonòmiques, Sebastià Nadal? Li ha anat bé a l'STEI la 'lluita' en contra del PP?

Sebastià Nadal ha dit...

Per alusions del darrer missatge,crec que cal uns quants aclariments, perquè veig que estàs molt mal informat!
1. L'STEI no treballa amb tots els sectors, només a l'ensenyament, a la sanitat i a l'administració pública.
2. Certament, l'anomenada "concertada", no és més que la gestió indirecta d'un servei públic, correcte, i per això demanam una equiparació salarial amb el funcionari interí de menys d'un any d'antiguitat (qui menys cobra) de l'ensenyament públic.
3. Hi havia convocada una vaga abans de les eleccions autonòmiques i no es va dur a terme perquè es va firmar un preacord.
4. Jo només som un afiliat a l'STEI i les seves lluites contra el PP són els seus problemes. Però el cas és que ara ja no governen i esper que per molts anys!!