dissabte, 24 de maig del 2008

Aprendre a aprendre...

Si volem construir societats cohesionades, solidàries, competitives i responsables, que garanteixin oportunitats a tothom, si volem persones amb capacitat de conviure i de fer front a la situació del món laboral actual, tan canviant i depredador de llocs de feina, ara, més que mai, hem d’invertir en una bona educació.
I en relació a les competències que han de desenvolupar el sistema educatiu -lingüístiques, matemàtiques, científiques, digitals...- és molt interessant el què diu el filòsof i escriptor José Antonio Marina, a una conferència inaugural d’un Seminari titulat: “Reflexions i propostes per una educació renovada”, que m’ha fet arribar El Centre d’Estudis Jordi Pujol. Entre moltes d’altres coses, manifesta que: “ l’escola ensenyi als al·lots a aprendre a aprendre..., a aprendre a emprendre..., i les competències socials i cíviques, i dins elles l’educació en valors ètics”.
“Aprendre a aprendre, això significa que hem de mantenir el gust per l’aprenentatge...hem de tenir flexibilitat per aprendre i recursos bàsics per fer-ho... i aprendre a aprendre inclou unes capacitats intel·lectuals expandides – diguem-ne “expansibles”, millor-, i a més un tipus d’afectivitat respecte del coneixement i l’aprenentatge que no tengui por a la novetat.”
Per altra banda, ” aprendre a emprendre, és agafar la iniciativa; emprendre és enfrontar-se amb les coses; emprendre és inventar coses... és una actitud general davant les coses: no cauré en la rutina, no em defensaré de les novetats,... faré tot el possible per enfrontar-me amb els problemes... i que a més els ensenyi a tenir enginy, a organitzar coses, a tenir responsabilitats sobre el que fan...”
“La tercera i darrera de les competències són les competències socials i cíviques, i dins elles ha d’estar inclosa l’educació en valors ètics: d’aquesta manera no parlem només d’habilitats socials psicològiques, que són necessàries però no suficients.”“Si se n’adonen, aquestes tres, sobretot la darrera, pertanyen a un tipus de competència molt més urgent, molt més extensa, i molt més important que totes les demés."

7 comentaris:

Anònim ha dit...

El treball actual obliga a aprendre tota la vida, i no sempre tenim les eines que ho faciliten.

Anònim ha dit...

Vull aprofitar aquest espai per manifestar que la tasca que estan realitzant els Joves de Mallorca per la Llengua és molt important per el Català i per la nostre Cultura.

Anònim ha dit...

D'acord amb el plantejament, Xisco, però tal volta hi manca una 'pota': "aprendre a desaprendre".

En un món canviant, cal adaptar-se constantment a les noves situacions, a les noves condicions, a les noves regles. Per això serà necessari mirar les coses amb uns altres ulls, deixar de fer unes coses (desaprendre) i fer-ne unes altres (aprendre).

La Xarxa mateix ens obliga a veure les coses d'una altra manera, especialment als immigrants digitals. Estavem acostumats a unes coordenades i ara, el món global, en requereix unes altres.

Anònim ha dit...

Cuanto más avanzamos en prosperidad, cuanto más dominamos la técnica, más esfuerzo se le exige a las personas. Sobretodo más preparación. Una preparación que hay que ir actualizando de forma permanente.

Anònim ha dit...

El Govern ha de donar molt de suport a l'educació pública. Hem de tenir els centres amb una dotació de recursos didàctics i tecnològics suficient, i hem de comptar amb una xarxa de centres públics segurs i confortables. L'educació pública ha de tenir prioritat.

Anònim ha dit...

President, gràcies per l'esforç d'explicar-vos.

Visitau més els barris de Palma, on hi gairebé la meitat de les Illes Balears, per favor.

Anònim ha dit...

Ho coneixemen per la Ser a aquest filosof, i de veres que pareix molt interessant. Cada dia en sorprens president. Esper que aixó teu no sigui una envestida y que durant molt de temps poder gaudir dels teus comentaris