diumenge, 25 de maig del 2008

Assaborir la lectura.

Hem de posar de moda llegir. Hem d’ajudar als mestres i professors, que fan una feinada, a inculcar als joves l’hàbit de llegir, a assaborir la lectura. Als nins i nines, llegir bé els dóna capacitat de comprensió, és una eina que permet assimilar millor tot tipus de coneixement, és un bastó per ajudar a recórrer, amb més seguretat, els camins de l’aprenentatge, en un sentit ampli, és un bon aliat per a l’èxit escolar.
Però no ens podem aturar aquí, cal fer-ho extensiu a tota la societat. No com una tasca més, sinó com un element per mantenir-nos en forma i, al mateix temps, com una meravellosa manera d’informar-nos, d’ampliar coneixements, d’assaborir el plaer de viatjar pels móns de la imaginació, o, simplement, per entretenir-nos. Ben igual que per cuidar el cos i fer salut física practicam la gimnàstica, anam a córrer, a caminar, o colcam en bicicleta, llegir ens ajuda a reflexionar, a entendre, a captar l’essència de les coses. És la gimnàstica del cervell. És, també, un manteniment clau per viure de bon de veres.
Jaume Cabré a la seva obra La Matèria de l’Esperit, - dedicada, precisament, a parlar de llegir, però també d’escriure-, diu:” Si tots llegíssim més, el món seria més suportable, perquè voldria dir que tothom seria més il·lustrat. I ara ho dic pensant en la lectura en general, no restringint-ho a la literària. Estic convençut que la lectura creativa és un pas de gegant cap a la dignificació humana.”
Des del Govern, concretament des de la Conselleria d’Educació estam treballant en un Pla de Lecto-Escriptura per a l’escola, però que, també, volem fer extensiu a la societat en general. Necessitarem moltes complicitats i suports per poder arribar a bon port, per aquest motiu, des d’ara mateix, us deman idees, aportacions, opinions i ajuda.

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Cuando yo leo, vivo otras vidas, reconozco en ellas mis sentimientos y mis sensaciones. En algunos libros me he llevado la sorpresa de ver transformadas en palabras las emociones que nunca confesé. En otros, se me han desvelado historias íntimas que yo nunca viviré. Leo y se me ensancha el corazón y el cerebro, y se confirma mi presentimiento de que la vida es amplia e inagotable.
Ahora me siento más flexible, abierta, tolerante, y una de las cosas que me ha sorprendido agradablemente es comprobar que autores de paises muy diversos, de otras épocas, piensan y sienten como nosotros. Que todos somos y deseamos un poco lo mismo, más allá, más profundamente que las distancias sociales y culturales.

Leer es vivir un poco mejor. Con los libros las miserias cotidianas se relativizan, se conocen otros puntos de vista, el espíritu se abre, caen los muros, y se vislumbra la posibilidad cierta de que la humanidad tiene motivos y fuerza para intentar ser todos un poco más felices.

Anònim ha dit...

Un llibre és una vida compartida.

Anònim ha dit...

Els llibres ens fan lliures.

Anònim ha dit...

Pues habría k regalarle un libro a Jiménez Los Santos. Al menos uno, a ver si se le quita esa cara de burro!

Anònim ha dit...

En lugar de regalar cuatrocientos euros, tendría que haber prometido libros divertidos, libros educativos, libros para soñar, libros para pensar... !A ver si no se me olvida para la próxima campaña electoral!

Anònim ha dit...

Creo que hay que dotar todas las barriadas de Bibliotecas. Que el trabajo que realiza la escuela y los Institutos se compartiera con las iniciativas y actividades de las Bibliotecas de barrio.
Es muy necesario que todas las instituciones unifiquen esfuerzos y que se creen clubes de lectura, en los que se hagan presentaciones de libros y se organicen tertulias.

Anònim ha dit...

ja,ja ja president el llibre del metge que ens comentaves fa pocs dies dona molt de si. Si que es vera que llegir es important per mantenir el cervell despert, i que cada vegada es llegeix manco, però me diuen que tu llegeixes molt.Quins llibres has llegit aquests darrers mesos?

Anònim ha dit...

La red puede ser un buen camino para intercambiar opiniones sobre libros y lecturas.Por ejemplo, a mi, me ha entusiasmado "Las benévolas" de Jonhatan Littell.

Anònim ha dit...

President, et convit a emplanar el Mem....si teniu ganes i temps, es clar!
Enhorabona pels vostres escrits
Salut !!

Anònim ha dit...

Ara estic acabant La Matèria de l'Esperit de Jaume Cabré.Aquests darrers mesos :La Sombra del Viento (C.Ruiz Zafón) Nieve, i La maleta de mi padre (Orhan Pamuk); Dossier K. (Imre Kertész); El Carrer de les Camèlies (Merce Rodoreda)Adreça desconeguda (Kressmann Taylor)Vivir adrede (Benedetti)El Mundo (Millás)...

Anònim ha dit...

El comentari anterior és meu.

Anònim ha dit...

De Pamuk, Estambul, es muy interesante.De todas formas lo que más me gusta es la Novela Negra.

Anònim ha dit...

Benvolgut president, és important que des del Govern es faci un gran esforç tant pel que fa a la lectura com a l'escriptura. Quan Tony Blai va presentar la seva "revolució de la formació" diguè que consistia en que tots els joves del seu país sabessin "llegir i escriure". La frase pot semblar una "boutade" però té una immensa càrrega de sentit. Una població que sapi llegir i escriure de bon de veres, amb tot el que comporta, és una població culta i preparada pel futur.
Sé que des de la conselleria d'Educació s'està fent un programa de lectoescriptura que va en aquest sentit. Endavant. Anam per bon camí.

Anònim ha dit...

La sombra del vent me va agradar molt. Suposo que a tu també. Avui es un bestseller la nova novela de Ruiz Zafón- ¿L´has llegida?

Anònim ha dit...

Després de veure que t' agrada tan escriure, cal pensanr que d' aqui uns anys ens sorprendràs amb les teves memòries. No estaria malament que hi pensassis. Tendries moltes coses que contar. Anim a seguir llegint, però tambè pensa amb les memòries.