dimarts, 17 d’abril del 2007

Pocas ayudas para las familias

En las Illes Balears hay muy pocas ayudas institucionales para las familias. Comparando con las demás Comunidades Autónomas, ocupamos el puesto número diez. Ello se deriva de la inexistencia de políticas dirigidas a aumentar el estado del bienestar y de la apuesta, cada vez mayor, por la rebaja del mismo. La tendencia del actual Govern del PP a eliminar las inversiones que garantizan la cohesión social y a privatizar servicios básicos como la sanidad, educación, residencias… son la causa de una permanente ampliación de la brecha de desigualdad que existe en nuestra sociedad. El que seamos la última Comunidad en cuanto a construcción de vivienda protegida en comparación con el total de vivienda construida (desmesurado) o que tengamos unos porcentajes bajísimos de escoletas en relación al número de habitantes, son datos que avalan la poca sensibilidad con las familias. Sí a ello añadimos que, en relación a la vivienda protegida, durante el año pasado no hubo inversión alguna en viviendas de régimen especial – la que está dirigida a las familias más humildes – ni en política de suelo – sin suelo no existe política de vivienda- hay que concluir que el proyecto del PP corre en dirección contraria a la cohesión social.
Esta forma de proceder avala una merma constante de lo público que desemboca en un modelo basado en el “sálvese quién pueda”, donde los más débiles llevan las de perder. Las Illes precisan un sector público, no grande, pero sí fuerte que sea capaz de ejercer de motor impulsor de políticas que garanticen la calidad de vida de todos y pongan freno a un modelo donde la especulación campa a sus anchas y la voracidad del negocio penetra hasta las mismísimas entrañas de los servicios destinados a proteger los derechos más básicos de la ciudadanía. Derechos a los que se les pone un precio que cada vez resulta más inalcanzable para una gran parte de la población o, simplemente, sin alternativa pública consistente, se les deja en el más triste de los desamparos.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sembla molt be la seva declaració d'intencions pel que fa a la vivenda. Lo que m'agradaria és que ens posses algunes actuacions més concretes que vulgi dur a terme en cas de governar.
M'agradaria també saber la seva opinió sobre la venta per part del CIM de la finca de Can Domenge on no si ha volgut construir cap vivenda social.
Moltes Gràcies

Francesc Antich ha dit...

Hi ha previstes moltes d'actuacions. El primer de tot hem d’aprofitar les partides previstes al Pla Estatal, cosa que ara no passa. Per altra banda és necessari posar en marxa una vertadera política de sòl ( analitzant molt bé tot el sòl urbà o urbanitzable que actualment resta retingut i el que tenen en propietat les les institucions) que faci possible construir vivendes de règim especial i de règim general, tant de compra venda com de lloguer.
És molt important afavorir la rehabilitació d’edificis per destinar després a venta o lloguer, així com donar ajudes per la rehabilitació de cases amb l’acord de ser destinades a lloguer, o crear sistemes per donar seguretat, des de les institucions, als propietaris amb la finalitat de que lloguin les vivendes que, ara mateix, estan buides (en tenim moltes així). En definitiva les iniciatives son moltes i figuren al nostre programa que et podem facilitar quan vulguis. La idea és fer un pla ambiciós, amb un pressupost important: 600 milions d’euros, uns 100 milions cada any, ara el Pla actual hi dedica uns 20 milions cada any,dels que realment, han gastat,només, un 11% . Per tant, molt poca cosa. Crec que és tracta de tenir la voluntat de trobar solucions en un tema tan important per els ciutadans, ara mateix, aquesta voluntat no hi és.
En quant a Can Domenge, els socialistes hem votat en contra sempre. No és de rebut que el sòl públic no es dediqui, almenys en una part important, a fer vivenda protegida, sobretot, quan hi ha tanta necessitat. El Ministeri de Defensa esta posant solars a disposició per fer vivenda protegida i en canvi les institucions importants de les Illes no ho fan.