divendres, 20 de juny del 2008

Navegar amb vent de proa.

Un dels objectius de la present legislatura és, des del diàleg social, enfocar la millora del model de creixement econòmic. En aquesta direcció és peça fonamental el Pacte per a la Competitivitat, l’Ocupació i la Cohesió Social. Es tracta de treballar amb una mirada llarga per impulsar un creixement més compartit, productiu i amb menys costos territorials, paisatgístics i mediambientals. Una economia més basada en el coneixement i el valor afegit i menys amb una activitat intensiva que, sovint, ofereix contractació precària i temporal.
Fins ara sindicats, empresaris i Govern duim un bon ritme de treball.
Sense perdre aquests objectius, és cert que l’actual conjuntura econòmica ens obliga també a tenir una mirada més a curt termini de l’economia.
El problemes d’origen extern derivats del preu del petroli, de l’encariment d’aliments bàsics, o de les dificultats per les que està passant el sector immobiliari, tenen la seva especial repercussió a les nostres Illes, agreujats, en alguns casos, precisament pel fet de ser Illes, i en d’altres, per la forta especulació urbanística que als darrers anys hi ha hagut a alguns indrets de la nostra Comunitat.
El Govern des del mes de gener està impulsant mesures per combatre les adversitats conjunturals com: l’avançament d’inversions en obra pública, l’aprovació d’una llei per a obtenir sòl, la compra de solars i edificis per a habitatges protegits, les ajudes en matèria de compra, lloguer i rehabilitació, el conveni amb l’ICO per a facilitar préstecs als emprenedors i petits i mitjans empresaris, les iniciatives des de la Conselleria de Treball per lluitar contra l’atur, etc.
És cert que, front a problemes externs que afecten a tota Europa i a molts d’altres països, les possibilitats de resposta des de la nostra Comunitat Autònoma són limitades. Però, també, no és menys cert que l’única manera que les nostres respostes siguin efectives és unificant esforços amb els agents socials, i així ho estam fent.
Atès que l’actual situació d’incertesa, lluny de canviar, en alguns sectors creix i, a més, no es divisa de moment el seu final, fa uns deu dies ja vaig anunciar al Parlament que, amb la finalitat d’intensificar les nostres accions, em reuniria amb els agents socials per fer balanç de les mesures preses, per avaluar la situació econòmica i establir-ne un seguiment minuciós, i per preparar mesures que des del consens voldria tenir enllestides a finals de juliol, per poder-les aplicar a finals de l’estiu quan acaba la temporada turística, que és quan es preveuen més dificultats. Mesures dirigides a reactivar l’economia i a crear ocupació.
A partir de dilluns iniciarem aquestes reunions.
És cert que des de les Illes és difícil poder preveure tots els temporals externs i donar-los solució, però no és menys cert que si tenim el nostre vaixell ben guarnit i amb tota la tripulació, a institucions i societat ens serà més fàcil navegar en temps de mala mar.
En qualsevol cas, les Illes tendran sempre al seu favor una gent amb un caràcter emprenedor, que ningú no ens empata. Aquesta fortalesa és la que ha permès sempre afrontar amb èxit tot tipus de situacions.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Vaja, vaja, vaja.... primer ens castigues amb el silenci durant un parell de dies. Després un post molt llarg d' economia... Devant tot aixó li vull demanar: si pot fe comentaris més curts i més sovint.
Per altra costat me semblen bé tots el que es fagi per millorar l' economia. Ah i crec que no s´ha de fer massa cas a tot el que està passant amb el nostre gran tenista. Crec que es un gran esportista amb una mentalitat de guanyador, però no entenc rés de la seva postura -si es que realment es la seva i no la del seu entonr- ja que si mal no record amb motiu del dia de l' autonomia li donarau la medalla d' or. I me sab molt de greu pels aficcionats al tenis -jo en som un- però crec que hi ha necessitats molt més fortes que centres de tecnificació, arreglem primer el que es bàsic com es salut i educació i després ja vendrà la resta.