dimarts, 3 de juny de 2008

Foto en moviment I

Ara fa uns 11 mesos de la constitució del nou Executiu Autonòmic. Ahir vaig intentar explicar com trobàrem la situació quan arribàrem al Govern i quines són les adversitats que ens hem trobat pel camí. Avui aquest article el vull dedicar al projecte que hem encetat durant aquests mesos. Aquesta serà una primera entrega.
El primer que vull dir és que hem donat molta importància al diàleg, fins al punt que lluny de considerar-lo com una forma d’actuar estam convençuts que ha d’esser una part important del contingut de les polítiques que volem dur a terme. Concertar polítiques dóna seguretat i confiança a la societat i a més garanteix la seva continuïtat. En aquest sentit don molta rellevància al Pacte per la Competitivitat amb empresaris i sindicats. Un pacte que durant aquest mesos ja ha donat fruit a dos grans acords: Pacte en R+D+i, política clau per modernitzar la nostra activitat econòmica basant-la més amb el coneixement i menys amb la destrucció del territori. Aquest pacte preveu per l’any 2.009 una inversió d’11,5 milions d’euros. Enguany ja hem augmentat de forma molt considerable el pressupost. Necessitam reforçar molt aquestes polítiques ja que partim de massa enrere. L’altre pacte que hem signat es refereix a l’Habitatge, que permetrà que per primera vegada aquesta Comunitat Autònoma tengui una vertadera política en matèria d’habitatge protegit. En aquest àmbit, vull ressaltar que hem aprovat, per unanimitat de totes les forces polítiques, una llei per poder obtenir sòl, que hem invertit uns 25 milions d’euros en la compra de solars i edificis per dedicar-los a habitatges protegits, i que ambdues operacions ja les estam desenvolupant amb la finalitat de poder iniciar obres el més prest possible. Per altra banda la Conselleria d’Habitatge està aplicant ajudes pel lloguer i l’adquisició d’habitatges amb un molt bon nivell d’acceptació. Dins aquest pla donam especial rellevància a la rehabilitació, i en prova d’això ja hem firmat convenis amb un bon grapat d’ajuntaments- tots els de Menorca, el barri de Pere Garau i el Polígon de Llevant a Palma...- per efectuar rehabilitacions integrals de barris o zones. I a més d’acord amb el Pla Estatal estam afavorint la rehabilitació d’habitatges i edificis. La idea és que en acabar aquesta legislatura, entre totes les distintes iniciatives, puguem oferir unes 20.000 actuacions – entre noves construccions, rehabilitacions, lloguer , ..- a la gran quantitat de gent que necessita ajudes d’aquest tipus.
En aquests primers mesos també hem aprovat una llei i un decret llei per protegir zones amb especials valors mediambientals i paisatgístics que estaven en vertader perill d’esser urbanitzades. Estam parlant de moltes quarterades que implicaven més destrucció de territori i anar en sentit contrari al que necessita un país com el nostre, on el paisatge és qualitat de vida i a més la matèria primera de la nostra principal activitat econòmica.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

En temps de una certa crisis com aquests que vos ha tocar no hi ha rés millor que aplicar polítiques socials de veritat. Se que la situació es dificil, basta veure el que es va gastar el senyor d' America abans d' anersen, les deutes que va deixar i que ara poc a poc surten, Palma Arena, fires, bitel,... etc. tot i aixó me sent ridicul per no dir emprenyat quan sent el senyor de "Hoy es lunes" parlar d' honradesa. Per tant President procurau fer les coses ben fetes amb les mans netes i sense aprofitats. Amb els plans que heu presentat aquests dies se pot anar amb el cab ben alt. I segur que no deixereu aquesta memòria que vos han deixat els vostres antecedents.

Anònim ha dit...

Una tasca dificil la de governar sobre tot en temps de crisis i amb una oposició que puny sense adonar-sen que sovint més lis valdria callar. Me fa fredor sentir al sr. Rodriguez parlar d' ètica. governar no es fàcil, però la situació actual de tenir totes les institucions encara que sigui amb un pacte , fa que les possibilitas siguin moltes si aquests tres anys que vos queden ho feis bé i no teniu paparras com les que van apareguent aquests dies.Hi ha molta gent que hem posat moltes esperançes amb vosaltres i com diu la cançó de tequila "que el tiempo no te cambie". Aixó mateix no canvieu.

Anònim ha dit...

nomes ha passat un any? han canviat moltes coses, per bé. Ja diuen els altres blocaires que venen temps difícils. No vos penseu que ho podeu fer tot. Me fan gràcia els lliberals que ara demanen que el govern, amb un pressupost mínim en relació al PIB, arregli l'atur que ha provocat la sobreactivitat de la construcció, l'estacionalitat que ha provocat el monocultiu turístic, la manca d'equipaments provocada per la desidia anterior... Quina barra! Noltros sabem fins a on pot arribar un Govern, i demanam honestedat, transparència i eficàcia. No teniu la majoria absoluta, i arrosegau un "lastre" incòmodo. La pròxima vegada vos ho hem de posar més fàcil. Ànim!

Anònim ha dit...

Heu de convèncer els joves que estudíin més. No volem continuar visquent de construir i servir els estrangers

Anònim ha dit...

Con la de desastres que se han hecho en estos 25 a�os de autonom�a, necesitamos que gobiernes al menos 8 a�os m�s, a ser posible sin Miquel Nadal ni Tomeu Vicens

Café para todos ha dit...

Personalment crec que aquest Govern necessita impulsar certs aspectes concrets que es vegin més clars per part de la ciutadania, sobretot en temes socials. No dic que no es facin coses, sino que moltes coses que es fan no s'acaben de veure, o bé no es veuen lo suficientment clares com per comparar l'actual gestió amb "el que teniem abans".

No sé si és problema del govern, del partit, o dels mitjans de comunicació. Tal volta seria necessari impulsar els dos primers per a, després, reflexar-se millor en els mitjans. Al cap i la fi, la política sense una bona comunicació està condemnada al fracàs.

El 2011 està més aprop del que sembla.

Jeroni Busquets ha dit...

Sr. Antich:

Els ciutadans no som beneïts. A distints nivells, som mals d'enganyar. Ho veim quasi tot. Els polítics solen creure que el que és important són les realitzacions: fer coses que es vegin, presentar un balanç d'iniciatives concretes... Això està bé, però no és l'essencial. El Sr. Matas s'ho va creure. Pensava que erem beneits i que després de tantes autopistes, metros, Palmas Arenas, Operes al Port, etc. seria com el flautista d'Hamelin, que tots li aniriem darrera al so del seu flabiol. Idò ja ho veu on mos ha duit aquesta política del Sr. Matas: destrucció del territori, obres que s'han de refer com ara és el metro i endeutament colossal pels propers 30 anys. Ja no parlem dels cassos de corrupció: ja era tanta que veure com gerents d'empreses públiques que s'embutxacaven 700.000 euros gaire bé mos pareix un delicte menor.
Idó Sr. President, no caigui en el parany de fer coses per fer-les. Els ciutadans volem tenir un governant que treballi i mos doni confiança en el futur, farà un metro més o menys, un parell més o menys d'habitatges socials, donarà més o manco ajudes a la dependència, però ha de ser qualcú que faci les coses bé, sense sorpreses, i que mos garanteixi una seguretat econòmica i social raonable per avui i per demà. Això és allò que els ciutadans valoram. Moltes gràcies.

PEP GÓMEZ (MURO) ha dit...

SI, EFECTIVAMENT, FA UN ANY QUE ES VA PRODUIR UN SEGON CANVI, QUE SEMBLA UN CANVI DEL SUPOSAT PRIMER CANVI. PERÒ A TOTES TOTES, ARA LI MANCA LA FORÇA DEL PRIMER CANVI, TOT I QUE ARA HI HA UNA APARENÇA UNITARIA QUE ABANS NO HI ERA. AQUEST ÉS UN PACTE DE SUPOSADES BONES INTENCIONS, PERÒ ¿ÉS UN PACTE DE PROGRÉS? O ¿ÉS UN PACTE D'ANAR FENT SI PODEM? UNA POLITICA CLARA DE HABITATGE PASSA INDUBTABLEMENT PER UN PLANTAJAMENT SERIÓS D'UN ESTUDI SOCIOLÒGIC I ECONÒMIC RESPECTE DEL CREIXEMENT DEMOGRÀFIC, ASSUMINT QUE CAL UNA PLANIFICACIÓ AL MANCO A DEU ANYS VISTA DEL DESENVOLUPAMENT PRODUCTIU, EL RETROCÉS DEL MERCAT IMMOBILIARI FARÀ QUE DE BELLNOU EL TURISME SIGUI GAIRE BÉ EL MONOCULTIU PRODUCTIU QUE ESTIRI DEL CARRO. UN DIA O ALTRE ALGÚ HAURÀ DE TORNAR A PLANTEJAR AQUEST PROPLEMA, PERQUÈ TANMATEIX SEMPRE RETORNA. LES POLÍTIQUES SOCIALS SERAN REALMENT EFECTIVES SI PARALELAMENT ES COMENCEN A DISSENYAR PLANS D'ACCIÓ EN L'ÀMBIT DEL DESENVOLUPAMENT PRODUCTIU APOSTANT PER NOVES FORMES DE CREIXEMENT EN DISTINS SECTORS DIFERENTS DELS ACTUALS. INSISTESC COM HO FEIA AHIR, CREATIVITAT FRONT A UN AVENIR INCERT, ANTIDOT EFICAÇ CONTRA LA TEMUDA PERÒ CERTA ATMOSFERA D'APATIA SOCIAL QUE POT PROVOCAR DITA INCERTESA. LES DESPESES I INVERSIONS QUE VOSTÈ DESCRIU, SÓN SEGURAMENT NECESSÀRIES, I PER TANT, EN PRINCIPI NO LES POSAREM EN DUBTE. PERÒ ALERTA, EN MATAS TAMBÉ VA FER DESPESES I INVERSIONS, PERÒ VA DIEXAR SES ILLES SENSE PROJECTE, ÉS A DIR, COM UN VAIXELL SENSE DIRECCIÓ. DIR VÀREM FER TAL O QUAL COSA, ESTARÀ BÉ, PERÒ SERIA MILLOR DIR ANAM CAP A ... BON VIATGE A ÍTACA, ULISSES (ILLENCS) TAN DE BÓ FOS AIXÍ.